M.V. – smrt u kotlovnici Klinike za psihijatriju “Vrapče”

Dana 21. srpnja 2012. godine dnevnik Jutarnji list objavio je članak s naslovom: „U kotlovnici bolnice u Vrapču pronađena mrtva žena: Ležala je mrtva u podrumu danima.“ U navedenom članku opisano je kako se radi o pacijentici te bolnice, čiji je nestanak prijavljen još 17. srpnja 2012. godine.

Udruzi Sjaj su također na znanje dane i druge informacije, o identitetu i okolnostima smrti mlade žene koja je preminula u 34. godini života od termičkog šoka zbog navodnog izlaganja vrućoj vodi u kotlovnici navedene psihijatrijske ustanove.

Iako se udruzi Sjaj za pomoć nisu obratili bliski članovi obitelji, s obzirom na okolnosti ovog slučaja kao i na sumnju da nije provedena odgovarajuća istraga te uzimajući u obzir i javni interes da se takvi slučajevi primjereno istražuju, uputili smo danas predstavku Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske i upozorili da izostanak istrage za smrt osobe koja je preminula u ustanovi koja je pod nadležnošću države može predstavljati povredu čl. 2. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao što do takve povrede može doći i propustom zdravstvenih djelatnika u toj ustanovi čak i ako je preminula osoba počinila samoubojstvo. Izostanak istrage i posvećivanje dužne pažnje u situacijama kada se u zdravstvenoj ustanovi dogodi nasilna smrt pacijenta te ustanove, i to zato što se radilo o osobi s duševnim smetnjama, također može predstavljati i diskriminaciju koja je zabranjena nacionalnim i međunarodnim propisima. Stoga smo zamolili Glavnog državnog odvjetnika da poduzme mjere u svojoj nadležnosti kako bi se utvrdila eventualna odgovornost kako zdravstvenog osoblja navedene psihijatrijske ustanove tako i eventualno pronašao počinitelj ukoliko se radilo o kaznenom djelu teškog ubojstva.

Preuzmite sadržaj predstavke DORH-u

(Podaci o osobama su radi zaštite privatnosti anonimizirani!)