Promocija

Poslovna sposobnost i skrbništvo

16. travnja 2012. u Zagrebu predstavljen je Zbornik radova s dvodnevnog stručnog skupa koji je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala 4. i 5. listopada 2010. godine u Šibeniku. Na konferenciji je sudjelovao koordinator Sjaja g. Kristijan Grđan te predstavio primjere iz prakse rada udruge Sjaj.

Daleko od očiju

U lipnju 2010. godine, međunarodna organizacija Mental Disability Advocacy Center i udruga Sjaj proveli su istraživanje o stanju prava pacijenata u psihijatrijskim bolnicama i korisnika u ustanovama socijalne skrbi za odrasle psihički bolesne osobe. Istraživanjem su obuhvaćene psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu, dr. Ivan Barbot u Popovači, psihijatrijske bolnice na Rabu u Ugljanu te ustanove socijalne skrbi u Lobor Gradu, Osijeku, Mirkovcu i Vojniću. Ovdje možete preuzeti nalaze i rezultate istraživanja.

Out of sight – In English

Prava iz Zakona o zaštiti prava pacijenata u psihijatrijskom tretmanu

Elektronička brošura o pravima iz Zakona o zaštiti prava pacijenata u psihijatrijskom tretmanu. Autor: Kristijan Grđan. Izdavač: udruga Sjaj, 2011.

Praktični vodič za očuvanje poslovne sposobnosti

Autor: Kristijan Grđan. Recezentica: Lovorka Kušan, dipl. iur. Grafička priprema i dizajn korica: Mario Perčin. Izdavač: udruga Sjaj, 2011.

Prisilna hospitalizacija

Shematski prikaz postupka prisilne hospitalizacije sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Autor: Kristijan Grđan. Grafički dizajn: Mario Perčin. Izdavač: udruga Sjaj, 2011.

Preporuka vjerskim zajednicama za postupanje prema osobama s duševnim smetnjama

Poučena lošim primjerima iz prakse, kada su službenici vjerskih zajednica u Hrvatskoj sugerirali osobama s duševnim smetnjama da prestanu posjećivati liječnika psihijatra i uzimati propisanu terapiju, te da se posvete isključivo molitvi i vjeri, zbog čega bi došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, udruga Sjaj je dana 14. prosinca 2010. godine uputila svim vjerskim zajednicama registriranim u Republici Hrvatskoj preporuku za postupanje prema osobama s duševnim smetnjama.

Standardi Europskog suda za ljudska prava u pitanjima zaštite osoba kojima je ograničena ili oduzeta poslovna sposobnost

Analiza o standardima iz prakse Europskog suda za ljudska prava kod zaštite osoba s ograničenom ili oduzetom poslovnom sposobnošću koju je po narudžbi udruge Sjaj izradila pravnica, dr. sc. Ivana Radačić, 2011.

Kad jednom uđeš, više nikad ne iziđeš!

Izvještaj međunarodne organizacije Human Rights Watch o neuspjeloj deinstitucionalizaciji osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj, nakon istraživanja koje je u 2010. godini uz potporu udruge Sjaj ta organizacija provela. Autorica: Amanda McRae. Izdavač: Human Rights Watch.

Once you enter, you never leave – in English

Izvještaj o studijskom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu – poslovna sposobnost

Izvještaj udruge Sjaj o studijskom posjetu institucijama Ujedinjenog Kraljevstva u vezi poslovne sposobnosti u siječnju 2010.

 

 

Na ovom radnom mjestu nema mjesta za vas!

Samo taj jedan, a svi ostali mogu – isječak je iz dokumentarnog filma “Na ovom radnom mjestu nema mjesta za vas!” redatelja Slavena Žimbreka. Izvršni producent: Kristijan Grđan, produkcija: Centar za mirovne studije, 2006. Isječak tematizira položaj osoba s duševnim smetnjama na otvorenom tržištu rada.