Twinning projekt

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske
i Predstavništvo Europske 
komisije u Republici Hrvatskoj nas je pozvalo
na svečano otvaranje Twinning projekta:

“Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s
poremećajima mentalnog zdravlja”

Svečano otvorenje održano je u srijedu, 18. svibnja 2016.

Opći cilj projekta je povećanje zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja, uključujući pristupačnije i učinkovitije liječenje i rehabilitaciju osoba s poremećajima mentalnog zdravlja. Svrha projekta je jačanje zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta zajednice i podizanje javne svijesti o problemima mentalnog zdravlja. Na kraju projekta, relevantna zdravstvena tijela Republike Hrvatske moći će prijeći na moderan, aktivan i dostupan sustav zaštite mentalnog zdravlja. Nakon završetka projekta, zdravstveni djelatnici koji rade u području zaštite mentalnog zdravlja moći će reći “bit ćemo tamo gdje naši korisnici žele biti uspješni”.

Projekt, vrijedan 670.000,00 EUR, provode Trimbos Institut, Nizozemski institut za mentalno zdravlje i ovisnost, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Gospodin Ivan Bekavac, zamjenik Ministra zdravlja, gđa Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, i gđa Andreja Kocijan, savjetnica za gospodarstvo, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj obratit će se prisutnima.

20160518_121407

20160518_133144

Na slici lijevo: doc. dr. sc. Ranko Stevanović, prim. dr. med., Voditelj projekta zemlje korisnice, V.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na slici desno: Dr. Hugo Koetsier, Dugoročni savjetnik za Twinning.

Ova Svečanost označava formalni početak provedbe projekta kojemu je cilj: povećanje zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja kroz pristupačnije i učinkovitije liječenje i rehabilitaciju osoba s poremećajima mentalnog zdravlja dok je kao svrha samog projekta prepoznata potreba za jačanjem zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta u zajednici i unapređenje javnog znanja o problemima mentalnog zdravlja.

Korisnik projekta je Ministarstvo zdravlja RH, a krajni korisnik Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Projekt uključuje suradnju s Twinning partnerima iz Nizozemske, odnosno Trimbos Institutomiz Utrechta (eng. Stiching Trimbos-instituut, Netherlands Institute od Mental Health and Addiction).

Također, tijekom provođenja projektnih aktivnosti, očekuje se sudjelovanje niza dionika iz sljedećih institucija: Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, HZZO-a, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ Zagreb, Klinike za psihijatriju Vrapče, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Doma zdravlja Zagreb Zapad te drugih dionika koji na određen način sudjeluju u području zaštite mentalnog zdravlja.