Tribina: Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje? 8.3.2016

DR JUKIC I DR TORE KONF O PSIHOFARMACIMA 08 03 2016 v2

Tribina ‘Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?’

Zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku pozivaju sve zainteresirane na treću tribinu ovogodišnjeg ciklusa Bioetički utorak. Tribina će se održati 8. ožujka 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta pod naslovom Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?. Gosti tribine su: dr. sc. Vlado Jukić, dr. med., dr. sc. Martin Kuhar te dr. sc. Robert Torre, dr. med. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

U okviru ciklusa tribina pod naslovom Bioetički utorak, zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku organizira tribinu na temu Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?. Tribina će se održati u utorak, 8. ožujka 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta.

Gosti tribine su: dr. sc. Vlado Jukić, dr. med., ravnatelj Klinike za psihijatriju „Vrapče“ u Zagrebu, dr. sc. Martin Kuhar sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, te dr. sc. Robert Torre, dr. med., spec. psihijatar s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

Usprkos dugoj povijesti, medicinskom i društvenom značaju te javnoj prisutnosti psihijatrije kao teorije i prakse, mnoge su psihijatrijske teme još uvijek tabu. Jedno takvo pitanje tiče se primjene lijekova koji utječu na psihičko stanje, odnosno psihofarmakološke terapije koja dominira nad suvremenom psihijatrijom. Uzme li se u obzir činjenica da broj psihički oboljelih osoba u svijetu i Hrvatskoj neprestano raste, potrebno je stalno ispitivanje institucionalizirane psihijatrijske prakse. Cilj je ove tribine doprinijeti kritičkom propitivanju pozitivnih i negativnih aspekata psihofarmakološke terapije, odnosno psihičkih i fizičkih učinaka primjene lijekova, pri čemu će se nezaobilazno ispitati razvoj tog tipa tretmana te širi kontekst njegova postojanja.

Moderatori tribine su Luka Janeš i Luka Perušić, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izvor teksta: www.ffzg.unizg.hr/?p=4385
_____________________________________________________________________

KOMENTAR SJAJ-a NA OVU TRIBINU

Ova vrlo zanimljiva tribina koju se mora pohvaliti, pod naslovom “Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje”, održana je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Zagrebačke podružnice Hrvatsko bioetičkog društva, uz suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku.

Mišljenja smo da tako veliki odaziv i zanimanje za tu temu nitko od organizatora nije očekivao. S obzirom da se propitivala teza za ili protiv, isto tako je pokrenuto i pitanje institucionalizacije u psihijatrijskoj praksi.

Kako se pokazao izuzetno veliki interes prisutnih za diskusiju i iznošenje vlastitih iskustava o tome, smatramo da bi takovih tribina trebalo biti više i češće.

Potrebno bi bilo, odvojiti više prostora i vremena kako bi se napokon čuo glas i onih s druge strane, konzumenata psihofarmaka i korisnika institucija koji o tome zasigurno na temelju osobnog iskustva isto nešto u najmanju ruku znaju reći.

Mišljenja smo da je vrijeme klasične psihijatrije iza nas i da moderna medicina traži sve veće partnerstvo između liječnika i pacijenta, budući je njihov zajednički cilj: što lakše, što brže i što jeftinije doći do izlječenje na obostrano zadovoljstvo.

Ističe se činjenica da broj psihički oboljelih u svijetu pa tako i u Hrvatskoj neprestano raste, stoga smatramo da na takovim tribinama trebamo otvoreno razgovarati o kompleksnosti tih problema.

Mi smo se kao Udruga na ovoj tribini ukratko referirali, svatko na svoj način. Sada smo zajednički donijeli odluku da bi bilo nužno i potrebno nastaviti ovu diskusiju, te čuti i vaš glas.

Budući je svaka tribina vremenski ograničena, a odaziv je izuzetno velik, želimo da svi zajedno nastavimo ovu diskusiju na našem forumu. Bili bi jako zadovoljni kada bi nam se htjeli pridružiti i profesionalni stručnjaci, zajedno sa oboljelima i članovima njihovih obitelji. (Naravno, samo anonimno.)

Tema ove tribine je jako važna jer se odnosi jednako na sve nas budući nitko nije imun od ovih bolesti. Posebno u ovom za čovjeka zahtjevnom društvenom trenutku u kojem živimo ovdje i sada.

Link i web adresa našeg foruma: dotm.info/forum1

Nakon registracije pod željenim pseudonimom ili nadimkom možete sudjelovati u podforumu: NASTAVAK TRIBINE “PSIHOFARMACI U PSIHIJATRIJI – POTREBA ILI NASILJE?” ili u nekim drugim našim podforumima.