Zagovaračke aktivnosti

Koordinator Sjaja g. Kristijan Grđan s današnjim danom sudjelovao je u različitim zagovaračkim aktivnostima namijenjenim poboljšanju drušvenog položaja osoba s duševnim smetnjama.

U 9:00 sati sudjelovao je u emisiji 1. programa Hrvatskog radija Šesto čulo koja je održana na temu “Oduzimanje poslovne sposobnosti”. U emisiji su pored koordinatora Grđana sudjelovali Damjan Janjušević (Udruga za samozastupanje), Slađana Štrkalj-Ivezić (Hrvatski liječnički zbor), Božena Horvat Alajbegović (načelnica Službe za socijalnu skrb Ministarstva socijalne politike i mladih) te Mira Pekeč-Knežević (zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom). Koordinator Grđan istaknuo je važnost primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te razvoja sustava podrške za donošenje odluka

Između 11:00 i 12:00 sati, koordinator Grđan sudjelovao uz predstavnike Koalicije za život zajednici na sastanku sa gđom. Ivom Prpić, pomoćnicom ministrice socijalne politike i mladih te njenim suradnicama. Razgovarao je o preprekama s kojima se osobe s duševnim smetnjama susreću u ostvarivanju prava na život u zajednici i posebno istaknuo problem neiskorištenosti imovine korisnika/štićenika u sustavu socijalne skrbi za razvoj sustava podrške za osobe s invaliditetom, s obzirom da kada je riječ o osobama s duševnim smetnjama praksa je pokazala da se imovina tih osoba (ako su lišene poslovne sposobnosti) prodaje da bi se pokrili troškovi institucionalnog smještaja. Koordinator je također upozorio resorno ministarstvo na konkretne primjere zlouporaba i propusta u centrima za socijalnu skrb koji su na štetu imovinskih prava osoba lišenih poslovne sposobnosti te apelirao na isto ministarstvo na promjenu političke metodologije prema osobama s duševnim smetnjama. Predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih upoznale su članove Koalicije za život u zajednici sa planovima resornog ministarstva te otvorile mogućnost daljnje suradnje u kreiranju socijalne politike za osobe s invaliditetom.

Između 16:00 do 18:00 sati koordinator Grđan sudjelovao je na okruglom stolu o medicinski pomognutoj oplodnji koji su organizirale Ženska soba i udruga “Roda”, a tematizirao se postojeći prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Na okruglom stolu sudjelovao je ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić. Koordinator je ministru Ostojiću skrenuo pozornost da odredba iz članka 10. predloženog Zakona nije suglasna sa čl. 12. st. 2. te čl. 23. st. 1c) Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, s obzirom da ta odredba onemogućava pravo na postupak medicinski pomognute oplodnje osobama koje su lišene poslovne sposobnosti odnosno onima koje se ne smatraju opće zdravstveno sposobnima za roditeljstvo. Ministar Ostojić istaknuo je kako mu je poznato zalaganje udruge Sjaj za prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj, a udruga je najavila da će Ministarstvu zdravlja u redovnoj proceduri donošenja spomenutog Zakona uputiti pisane komentare i prijedloge.