I.M. – diskriminacija po osnovi zdravstvenog stanja

Proteklih dana, različiti mediji izvijestili su o situaciji gđe. I.M., čistačice Općinskog suda u Samoboru, kojoj je predsjednik tog suda g. Darko Župančić uručio izvanredni otkaz ugovora o radu zbog toga što nije izvršavala radne zadatke u vrijeme kada joj se pogoršalo zdravstveno stanje te je u zgradi suda pokušala samoubojstvo.

Udruga Sjaj zgrožena je ovakvim postupkom iz kojeg se potvrđuje dugogodišnja iznimno stigmatizirajuća i negativna praksa protiv radnika s duševnim smetnjama, koje se sa tržišta rada isključuje zbog njihovog zdravstvenog stanja i koje svojim poslodavcima moraju skrivati svoju bolest ako ikako žele osigurati svoju egzistenciju u Hrvatskom društvu. Da je dotična I.M. kojim slučajem mogla otići na bolovanje, a da za njezinu bolest ne sazna poslodavac, ili da je mogla reći poslodavcu za svoje probleme bez bojazni da će ostati bez posla, možda se nesretni događaj uopće ne bi niti dogodio. Duševne smetnje u Hrvatskoj tretiraju se kao krivnja oboljele osobe i osuđuju, a osobama s duševnim smetnjama ne daje se nikakva prilika za samostalnu brigu o vlastitoj egzistenciji i uključivanje u društvenu sredinu.

Udruga također ne vidi po čemu je pogoršanje zdravstvenog stanja I.M. do mjere da je pokušala samoubojstvo bilo različito od situacije nekog drugog radnika koji je u usporedivoj situaciji mogao dobiti srčani ili moždani udar, slomiti nogu ili se ozlijediti na radu, što bi ga također spriječilo u obavljanju radnih zadataka. Zbog navedenog, udruga Sjaj smatra da je predsjednik Općinskog suda u Samoboru na štetu I.M. počinio diskriminaciju po osnovi zdravstvenog stanja te je s današnjim danom uputila pritužbu Pučkoj pravobraniteljici prma odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije.